Thursday, March 31, 2011

Cara Wardina Safiyyah didik anak solat. Baru tujuh tahun dah tak miss solat!

I took this precious tips by non other than the beautiful muslimah celebrity, Wardina Safiyyah. Thanks sis for letting us sharing this meaningful idea to train our little precious the foundation of being a good muslim, that is none other than solat. My son is approaching 16 months now and I know I should slowly get his soul to get used with solat.

When my son celebrated his first birthday, my mom always advised me and my husband to let Faheem witness us while performing solat. We actually did the same thing before he's turning one unfortunately, whenever we solat berjemaah we tend to leave Faheem outside with his babysitter. You never know what a baby may do when both of you were praying right (security and kiam-ness issue here).

And when we are not berjemaah, one of us will take Faheem outside too! well when he started to sit on the pray mat, tarik2 telekung/kain pelikat etc. But when my mom frequently calls me (she rings me up almost everyday. Read: Over protective mother) and told us to let Faheem mingle around while one of us is praying, my husband seriously take an action right away. But still keep an eye on him la, jangan tarik2 telekung mama sampai nampak aurat etc.

Anakanda Faheem angkat takbir. Sampai belakang kepala tu... Hikk..

And alhamdulillah.. At nearly 14 months Faheem always imitates the praying position when ever he was playing around with the pray mat. As to date, he only knew the angkat takbir and sujud lah. Hehehe.. With his very own style =D But at least he gets it with just indirect ways of teaching method. Pardon me if I'm way exaggerated here. This is our first experience with our first born. Every first thing he did was indeed an amazement for us =)

Anyhow, I really have to agree that this is just a tiny effort in realizing the huge mission. There are more years to come, more obstacles to overcome. May Allah SWT always smoothen this little happy family's path towards worshiping Him till the end of life. Aminn..

Tengah sujud boleh tunjuk2 kt kipas.. "pahhhsss... pahhsss..." Hihihih..

Sujud baring style sambil hembus2 bulu sejadah.. =D

Ok, lets proceed with Wardina Safiyyah's story!

Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda...


I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...


I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-


1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat


2) Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"


3) Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat...


4) Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)


5) kalau dia tinggal - DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.


Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what???? She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.


Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!! And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!


I love you all!!! Good night.....

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?

9 comments:

  1. hihi aku dh berapa kali terbatal solat sbb kdg2 ihsan 'kacau' agak extreme xtahan nk gelak. sujud kat bontot dia pn penah, lepas solat sejadah dh pusing kt mana2 pn penah cuma aku la kena maintain hadap kiblat. penah jugak solat sambil kendong dia sbb meragam. sambil jeling tgk dia pn penah. asalkan xlebih 3 gerakan berturut2 kan. peh dh mcm org arab plak. ehh mmg anak arab pun haha.

    ReplyDelete
  2. lisa, noli pun dah baca yang cerita wardina tu kagum sungguh...bagusla dia kan...kena contohi ni

    ina, noli pun macam tu yang lagi dasyat siap tergelak terus sebab lawak sangat tengok telatah anak duk main depan kita,nasib dah besar dah ni tak buat dah macam tu....

    ReplyDelete
  3. ina & norlin:
    korang berdua mmg sntiasa dgn anak2 kn. so msti mcm2 keletah drg yg korang face hari2. hehe. lisa dpt mesra2 dgn faheem time solat weken jela. pstu mlm2. tp paling x penah lupe lisa tegelak masa tahiyat akhir dah sbb faheem pg tutup mulut, mase tu x tahan sgt nk menguap. kekkeke.. =D

    norlin lisa suke sgt tgk video haikal baca surat lazim tu. bnyk kali re-play aritu, comey nye. kecik2 da pndai! walopun sangkut sikit tp die mmg ingt kn. bagusnye... da la hensem =) hopefully Faheem pn leh jadik cmtu nt. amin!

    ReplyDelete
  4. kak, wardina ada blog jugak ke? mane akak dpt notes dia nie.. share link plz. Thank you =)

    ReplyDelete
  5. akak x sure die ada blog ke tak. akak amik ni dari facebook page die asna. search je kt fb msti jumpe punye =)

    ReplyDelete
  6. cutenya faheem :)

    bagus kan wardina sharing..and ur mum's advice pun sgt berkesan..btul kena biasakan dari kecil kan :)

    ReplyDelete
  7. itula. ramai org nk follow ape die buat tu. bnyk nye pahala free die dpt kn. best best..

    haah. kene biasakan kt budak2 ni kn. paling senang biar die 'nampak' kte buat selalu. once da biasa tgk, esk2 biasa buat la pulak kn =)

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah..

    nak contohi mak2 senoir aiman hakim lah. bagus betul lisa dapat cari notes yg sgt menyentuh hati tu.. itula, sekarang memng takdapat nak elak solat maghrib without aiman sebab abah die memang balik after 8pm everyday. walaupun solat ngan dia hari2, tapi dia still suka tarik2 telekung ngan nak panjat, nak dukung suma ada sampai kite kadang2 terpikir, kite selalu sgt melayan takut2 aiman ingat time solat memang die boleh slalu nak attract attention dari kite..ke nak biarkan aje?

    ReplyDelete
  9. haah.. make sense jgk tu ainul. takut jgk die fikir mcm tu kn. xpe je nk kacau2 org tgh solat sbb nnt msti org akan respon kt die jgk. lisa pn x sure sbb slame ni mmg x brani nk solat dgn faheem. faheem buas sikit, kalo bia die sesorang mahu die panjat katil pstu terjun kepala dlu ke lantai! huhuhu.. mmg scary.

    ainul kene solat kt tmpt2 yg aiman xleh panjat2 la kut. biarkan keliling die penuh dgn toys to make him stay put smpai kte habis solat..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails