Tuesday, May 31, 2011

Anak Melayu Pertama Menjadi Pensyarah di Universiti Oxford (lepasan dari sekolah pondok)



I always have this typical mindset that sekolah pondok students will become a religious person and they can't go any further. I mean they can be the best Muslims among us, many of them would enter the Jannah al Firdausi (easily) most probably but they just majoring in that particular field. And today, to get to know that the first Malay Muslim went to the Oxford University and he's originated from a very basic foundation at sekolah pondok? A place where they learn Islamic studies with very limited infrastructure what more a structured syllabus? Yet they excelled?

MasyaAllah!
Yakinlah dengan Allah..

4 comments:

  1. i don't like stereotyping mindset haha :P thus aku berpegang kepada prinsip jgn suka pandang org sebelah mata. sbb kdg2 kita dh tau dia siapa silap2 terbeliak biji mata kita hihi. my hubby's aunty hantar semua anak2 dia mengaji pondok during skool hols etc. even 1 or 2 of them hold on dlu formal education kalau xsalah. masa tggu spm result siap hantar ke yemen blaja quran. diorg nmpk biasa2 tp sbnrnya sgtlah berada. mak ayah pun bukanlah calang2. slalu masuk tv. and now all 5 of them are hafiz. blaja oversea in medicine, accounting etc. sangatlah succesful n sangat alim. aku kalau jmpa diorg sebolehnya2 nak lari jauh2 haha

    ReplyDelete
  2. lucky you ko mmg ada experience berdepan dgn hafiz hafizah yg cemerlang smpai ke alam pekerjaan/rumah tangga etc. mcm aku, aku mmg ada experience dgn parents yg di mata kasar aku warak yg amat (x perlu cerita la mcm mane die didik anak2 die dgn ilmu keagamaan) tp end up ada je anak2 mereka yg tah pape. menyusahkan hidup org lg ada ble da besa pjg ni. mintak jauh!

    ReplyDelete
  3. wahh..i missed the buletin..thanks lisa for sharing..sgt membanggakan kan..Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  4. no problem. lisa lame da x tgk buletin are. bnyk bnde mengarut je. hikk.. :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails