Thursday, June 16, 2011

Jakim sahkan Tabasco Pepper Sauce mengandungi DNA babi


What a shocking news isn't it? I can see this well-famed Tabasco sauce in many restaurants that I have went to. They have it on every tables. If I'm not mistaken, I've never tried the Tabasco sauce (that usually served on the tables) since I'm not a spicy-prone food lover. Tho seriously I'm thinking of giving it a try for a few times and.. it's just chilies?? (well realizing that most people I know are so in love with the spiciness of the sauce) - typical human being. Yada yada..

And now Jakim tested it and it has been proved positive with oink oink's DNA.
I have not much of saying here..
The Tabasco sauce is everywhere for god sake.
If they're not on the tables, they might be IN the food itself!

Oh boy.. Please spread this people.
Much thanks

Image: tabasco.com Refer original news here.

KUALA LUMPUR 15 Jun - Semua pemegang dan pemohon baru Sijil Halal Malaysia yang menggunakan produk HP Sauce dan Tabasco Pepper Sauce diarahkan menukarnya kepada produk lain yang memiliki sijil halal berikutan penemuan asid deoksiribonukleik (DNA) babi dalam produk berkenaan.

Menurut Pengarah Bahagian Hab Halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Sazali Harun, mereka juga diminta melakukan proses samak dan mengemukakan bukti surat akuan samak daripada Jabatan Agama Islam Negeri masing-masing kepada Jakim.

"Jakim sebelum ini telah mengambil sampel produk tersebut dan keputusan Jabatan Kimia Malaysia mengesahkan terdapat DNA babi di dalamnya.

"Mereka juga dikehendaki untuk mengemukakan resit pembelian produk baru kepada pihak kami," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Dalam kenyataan yang berasingan, beliau turut memberitahu, Sijil Pengesahan Halal Malaysia bagi Syarikat Lucky Food Processing Sdn. Bhd., ditarik balik berkuat kuasa serta-merta berikutan penemuan DNA babi dalam produk Chicken Burger Patties dan Chicken Taiwan Sausage keluarannya.

Penarikan sijil halal terhadap syarikat tersebut dilakukan berdasarkan keputusan mesyuarat Panel Pengesahan Halal Malaysia yang diadakan pada 22 April lalu.

6 comments:

  1. laaaa yeke. dah la baru semalam2 mkn pizza. semalam2 tu jugakla ihsan buat drama main goncang2 tumpahkan tabasco sauce tu serata living hall ni! haih diorg ni semua benda nk buh oink2 tu. sakit hati betul. kt msia tu mmg mana2 pn ada je tabasco sauce ni. hopefully jakim slalu la buat test mengejut2 utk pantau.

    ReplyDelete
  2. tula aku malas nk ckp bnyk. rs mcm da betahun2 duk mkn bnde tu. konpem ade nye dlm makanan yg kte penah mkn. haihh.. solat taubat la solutionnye. yg dh lps is lps bcos we didn't know. yg future - kne lebih hati2.. huhu.

    ReplyDelete
  3. alamak.... cam ada jer kat pizza hut, nando's semua ni... cessss...

    ReplyDelete
  4. itu la psl! jakim bg sijil halal just for the main product kut. yg kecik2 drg serve atas meja tu x termasuk skali. ataupun tabasco tu dlu halal skg je da tmbah oink oink. wallahualam..

    ReplyDelete
  5. Ya Allah.. this sauce cik abg saya sgt suke ratah mcm tue jer!. Alhamdulilah dah lama xjejak pizza, selalu minta anta delivery jer. so, xde la cik abg saya dok ratah benda tue jer.. alhamdulilahhh syukurr sgt!

    ReplyDelete
  6. tp tabasco ni da mcm very common spices asna. chef masak ape2 pn msti letak tabasco, be it western food fusion food or what ever. sbb tabasco tu ala2 penambah perisa jgk. rs mcm seluruh rakyat malaysia da mkn pn tabasco tu. huhu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails