Wednesday, September 12, 2012

Mee Udang Mak Jah Kuala Sepetang, Cawangan Wangsa Maju

Now look at this.

Inilah dia Mee Udang Special Mak Jah Kuala Sepetang tapi di cawangannya di Wangsa Link Business Park,Wangsa Maju. Sangat sedap. Udang gemok dan banyak. Oh surprisingly ada celery dalam kuah tu, lagilah sedap! Tapi tak boleh buat comparison dengan tempat asal mee udang ini because we haven't been there. Eh we've been there but..

Actually, we went to Kuala Sepetang few weeks ago to try out the famous Mee Udang Mak Jah. That was an unplanned trip by the way. We were on our way back to KL from Kulim and the husband keep asking me whether I wish to drop by any where since he'll be quite busy in the next few months. Susah dah nak jalan2 makan2 cuti2 katanya. I pun macam blur2 tak tau nak pergi mana when suddenly he exited the PLUS highway - entering the route to Taiping.

"Dah lama syg nak jalan2 Taiping kan. Kita singgah jap la.." Kata si jantung hati itu.

According to my brother in law (who is originally from Taiping), Mak Jah and Mak Teh sama sedap je. And along the way apparently macam2 Mak itu Mak ini Mee Udang yang ada. Hehehe. Arriving Mak Teh Mee Udang, there were almost 20 bijik kereta di bahu jalan. Kami excited bercampur risau. Mesti sedap ni ramai sangat orang. Tapi mesti kene tunggu lama. We had a short discussion and decided to say good bye to Mak Teh. Tak sanggup nak menunggu. Terus jalan2 Taiping sahaja lepas tu. Next time balik kampung boleh singgah lagi.

Mee Udang biasa RM8 Mee Udang Special RM12.
Reasonable la jugak. Udang banyak dan besar!

Kami pilih meja di luar. Sebab hidung tak berapa sihat. Duduk dalam aircond yang tak tau di servis ke tak tu nanti lagi teruk jadinya. Mula2 risau jugak, sebab dah macam2 jadi kat area Wangsa Link ni kan - according to the chain emails lah. Staff Butik Ariani once told me ada peragut betul2 meragut rumput eh meragut orang depan Pondok Polis kat depan tu. How scary is that? Berani betul. Luckily ada CCTV pointing directly to our table, sebelah LCD TV tu. So, secure sikitlah rasanya (not sure whether the CCTV is functioning or not tho).

View dalam kedai Mak Jah

Opposite kedai Mak Jah ada Cheng Ho Chinese Muslim Restaurant that used to be so famous few years back. The owner is non other than the legendary rockstar, Amy Search. Zaman mula2 kenal cik abg syg dulu he used to bring me to that restaurant for my birthday dinner. What a memory.. Hee

So for those who suddenly craving for Mee Udang Mak Jah?
No need to rush for Kuala Sepetang any more!

2 comments:

  1. nampak cam sedap sangat tu... pernah gi kuala sepetang tapi tak ingat Mak apa laa.. yg masuk JJCM tu.. Makkkk aiii.. Banyak lalat dari udangnya... tak sangguppppp...

    ReplyDelete
  2. eeyukss!! geli geleman plak.. yg aku pg kt wgsa maju tu nmpk mcm ok je. tp aku x masuk dalam la. duk luar je. hmm.. nt aku try usha kt dlm plak lps ni

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails